Over ons

Marjolein Sprengers
Zwarte Zee Kwartet - Marjolein Sprengers

“Ik zing al mijn hele leven. Van kinderkerkkoortje tot hedendaagse componisten. Van Litouws oktet tot Slavisch-Byzantijnse liturgie. En van popmuziek tot ‘foute liedjes’.
Sinds 2000 tijdens een wandeltocht in Rila- en Piringebergte ben ik gegrepen door Bulgaarse en Balkanmuziek (o.a. Grieks, Bosnisch). Dit breidde zich oostelijker uit: Turkse, Georgische en Armeense muziek.
Vanaf 2007 ben ik slagwerk erbij gaan spelen.
Na Chubrica (Bulgaarse muziek), Sinora (Griekse band) en Mali Igraci (begeleidingsorkestje van internationale kinderdansgroep) zing en speel ik nu in Merani (Georgisch projectkoor), Slavuj (Slavisch koor) en het Zwarte Zee Kwartet.
In het Zwarte Zee Kwartet zing ik en speel slagwerk: tarambuka, dohol, dev, cajon en klein percussie.”


Jan-Jaap Spaargaren
Zwarte Zee Kwartet - Jan-Jaap Spaargaren

“Folkloremuziek is al heel lang mijn passie.
Ik hou vooral van Macedonische, Roemeense, Bulgaarse en Armeense muziek. Maar ik heb ook tal van andere muziekstijlen beoefend. Zo heb ik in een saxofoon-kwartet en in een harmonieorkest gezeten en speel ik combi van jazz, folklore en eigen nummers bij La Nōque (voorheen De Nok).
In het Zwarte Zee Kwartet kan ik mijn hart kwijt in de gevoelige en melancholische melodieën uit dit gebied. Ook hier is ruimte voor improvisatie.
Ik speel sopraan- en altsaxofoon, klarinet, caval, shevi, salamuri en blokfluit.”


Ivo Boswijk
Zwarte Zee Kwartet - Ivo Boswijk

“De melancholie, kracht en diversiteit van de Balkan-, Georgische-, Armeense- en Turkse volksmuziek, daar hou ik van. Naast dirigeren, componeer en arrangeer ik muziek voor diverse koren en ensembles, waaronder het Zwarte Zee Kwartet. Ik speel gitaar, Bulgaarse tambura, Georgische panduri, klarinet en chalumeau.
Tijdens mijn studie aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam kwam ik in aanraking met de muziek van Le mystère des voix Bulgares. Vanaf dat moment raakte ik steeds meer in de ban van Balkan-volksmuziek. Vanaf 2001 ben ik dirigent van Balkankoor Slavuj uit Amsterdam en van 2004-2017 was ik mede-oprichter en dirigent van het Bulgaars ensemble Chubrica. Mijn muzikale interesse is inmiddels meer verschoven naar het oosten: Turkije, Georgië en Armenië. Vanaf 2017 ben ik dirigent van Georgisch ensemble Merani. Daarnaast geef ik workshops aan koren en organiseer ik zangreizen. Het Zwarte Zee Kwartet geeft mij de mogelijkheid om de schoonheid en weemoed van de volksmuziek uit de Balkan en de landen rond de Zwarte Zee voor het voetlicht te brengen.”


Erik Wolbers
Zwarte Zee Kwartet - Erik Wolbers

“Muziek is al mijn hele leven een grote passie voor mij. Ik weet niet beter dan dat ik al mijn hele leven muziek maak en van zingen houd. Van de herinnering aan een kinderkoor en later koren als Eigenwijs (van Russisch tot Frans, van Italiaans tot Iers), Chubrica (Bulgaars), Slavuj (Slavisch) tot Merani (Georgisch) nu.
En zo is het ook instrumentaal, waarbij de snaarinstrumenten de rode draad vormen; viool, klassiek gitaar en -basgitaar, contrabas, baspanduri en sinds kort ook de ukelele en probeer ik – in uitzondering op alle snaren – de didgeridoo.
In het Zwarte Zee Kwartet zing ik en speel ik contrabas, baspanduri en gitaar. “